Ο Θαλής ο Μιλήσιος (630-543 π.Χ.)
Ο Θαλής είναι γνωστός και για την επιτυχημένη πρόβλεψη της ηλιακής έκλειψης του 585.Ο Θαλής ο Μιλήσιος ανακάλυψε τις τροπές (ηλιοστάσια), το ετερόφωτο της Σελήνης, καθώς και τον ηλεκτρισμό και τον μαγνητισμό, από τις ελκτικές ιδιότητες του ορυκτού μαγνητίτη και του ήλεκτρου.
Πιττακός ο Μυτιληναίος (650-570 π.Χ)
Ήταν πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης της Μυτιλήνης.Φημιζόταν για την κοινωνική και πολιτική σοφία του, αλλά και για την ανδρεία του.Βελτίωσε και αναθεώρησε τους νόμους και του αποδίδονται πολλά ποιήματα και πολλά γνωμικά.Μάλιστα το γνωμικό του "Γίγνωσκε καιρόν", αποτέλεσε θέμα μιας ωδής του Σιμωνίδη.
Βίας ο Πριηνεύς (60ς αι. π.Χ.)
Ο Βίας ήταν Έλληνας φιλόσοφος και έγινε γνωστός λόγω της δικαιοσύνης του και της ρητορικής του δεινότητας.Επίσης έγραψε το ποίημα 2000 στίχων «Περί Ιωνίας, τίνα μάλιστ' αν τρόπον ευδαιμονοίη» αλλά και πολλά γνωμικά.
Κλεόβουλος ο Ρόδιος (6ος αι. π.Χ.)
Είναι γνωστός και σαν Κλεόβουλος ο Λίνδιος .Συνέθετε τραγούδια και ρητά.Ένα απ' τα πιο γνωστά γνωμικά του είναι το "Μέτρον άριστον".Επίσης λέγεται πως ταξίδεψε και μελέτησε την Αίγυπτο, αλλά και πως αναστήλωσε το ναό της Αθηνάς, που είχε χτιστεί αρχικά απ' τον Δαναό.
Σόλων ο Αθηναίος (περίπου 639-559 π.Χ.)
Καταγόταν από πλούσια οικογένεια.Ήταν νομοθέτης, ποιητής και φιλόσοφος.Υπήρξε ελεγειακός ποιητής.Μέσω των ελεγειών του συμβούλευε, ενθάρρυνε και ενθουσίαζε το Αθηναϊκό κοινό.Στα ποιήματά τους υπόσχονταν την θεραπεία του κακού και γι' αυτό το λόγο επιλέχτηκε και σαν νομοθέτης της Αθήνας.Σαν νομοθέτης, τα μέτρα που έλαβε κλίθηκαν να θεραπεύσουν την κρίση.Το έργο του περιλάμβανε μέτρα επανόρθωσης της κατάστασης, πολιτειακές μεταρρυθμίσεις αλλά και νομοθετήματα.Ένα από τα μέτρα επανόρθωσης είναι και η σεισάχθεια.
Περίανδρος ο Κορίνθιος (668-554 π.Χ.)
Έγινε τύραννος της Κορίνθου, αφού διαδέχτηκε τον πατέρα του.Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ο Περίανδρος συμβουλεύτηκε τον Θρασύβουλο, τύραννο της Μιλήτου, για το πώς θα μπορέσει να στερεώσει καλύτερα την ισορροπία στην χώρα του, λαμβάνοντας απάντηση που τόνιζε χαρακτηριστικά πως πρέπει να εξοντώσει κάθε ισχυρό αντίπαλό του (μάλιστα ο Θρασύβουλος οδήγησε τον Περίανδρο σε ένα χωράφι και αφού πήρε ένα δρεπάνι, έκοψε τα πιο μεγάλα στάχυα).Έκτοτε ο Περίανδρος δεν δίστασε να εξοντώσει ακόμα και κοντινά του πρόσωπα.Εντάχθηκε στους επτά σοφούς λόγω της σπάνιας θυμοσοφίας του.
Χίλων ο Λακεδαιμόνιος (600-520 π.Χ.)
Λέγεται ότι πέθανε στα 80 του χρόνια όταν αγκάλιασε τον γιο του που επέστρεψε ολυμπιονίκης στο άθλημα της πυγμαχίας. Εξελέγη έφορος το 556 π.Χ. και η θητεία του στο αξίωμα αυτό ήταν επιτυχημένη.Συνέθεσε επίσης ελεγειακούς στίχους και περίπου 200 έπη, που κανένα δεν διασώθηκε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου