Καλώς ορίσατε στο blog του τμήματος Α'3 του 2ου Λυκείου Βούλας.Εδώ μπορείτε να εκφράζετε τις απόψεις σας για θέματα που αφορούν την Ελλάδα, την ιστορία της και όχι μόνο.Καλή ανάγνωση!

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Οι Μούσες


Οι μούσες (ετυμολογία:μάω ή μάωμαι ή μώσις ή ομού ούσαι) στην αρχαιοελληνική μυθολογία είναι εννέα αρχαίες θεές, με ηγέτη τους τον Απόλλωνα.Σύμφωνα με τον Ησίοδο αυτήν την ονομασία την έδωσε ο Πίερος.
Γεννήθηκαν στα πανάρχαια χρόνια και ήταν κόρες του Δία και της Μνημοσύνης.Ήταν φύλακες της γνώσης και των Μουσείων (βιβλιοθήκες, διδακτήρια) που διατηρούσαν τον ελληνικό λόγο και είναι γνωστές επίσης ως μεγάλες δασκάλες που δίδαξαν την πανάρχαια ελληνική ιστορία και την γενεαλογία των ολύμπιων θεών, μέσω των κειμένων του Ησιόδου.

Βασικό χαρακτηριστικό σχεδόν όλων των αρχαίων λογοτεχνικών έργων είναι η επίκληση που κάνει ο συγγραφέας προς τις θεές στην αρχή του κειμένου, ώστε να τον βοηθήσουν να αποδώσει σωστά τον λόγο του.Επίσης, εντύπωση μας κάνει πως ποτέ κανένας δεν αμφισβήτησε την ύπαρξή τους.

Ακόμα, αναφέρεται ότι δύο Μούσες ανακάλυψαν τη θεωρία και την μάθηση, τρείς

εφηύραν τους τρεις μουσικούς τόνους (αδρόν,μέσον και ισχνόν) τις τρεις χορδές της Λύρας, τις τρεις προσωδίες (οξεία, βαρεία, περισπωμένη) και τους τρεις χρόνους (παρεληλυθότα, ενεστώτα, μέλλοντα) τα τρία πρόσωπα, τους τρεις αριθμούς, το τρίγωνο των αστέρων και άλλα τριάριθμα.Τέσσερις εφηύραν τις τέσσερις διαλέκτους (αττική, ιωνική, αιολική και δωρική), πέντε τις πέντε αισθήσεις (όραση, γεύση, όσφρηση, αφή και ακοή) και επτά τις επτά χορδές της λύρας, τις επτά Ουράνιες ζώνες, τους επτά πλανήτες και τα επτά φωνήεντα του ελληνικού αλφάβητου.



Οι εννιά Μούσες είναι λοιπόν:



-Καλλιόπη (Προστάτης της επικής ποίησης, της ρητορικής και των καλών τεχνών)



-Κλειώ (Μούσα της επικής ποίησης και της Ιστορίας)



-Ερατώ (Μούσα της λυρικής ποίησης και των ύμνων)



-Τερψιχόρη (Μούσα του χορού και των δραματικών χορικών)



-Μελπομένη (Μούσα της τραγωδίας)



-Ευτέρπη (Μούσα της μουσικής, μεταγενέστερα ονομάστηκε και μούσα της λυρικής ποίησης)



-Ουρανία (Εφευρέτης και προστάτης της αστρονομίας και της αστρολογίας)



-Πολυμνία (Μούσα των ιερών ύμνων και της ευγλωττίας)



-Θάλεια (Μούσα της κωμωδίας)



Ο Παυσανίας υποστηρίζει πως υπάρχουν δύο γενιές Μουσών, η πρώτη που κατάγεται από τη Γαία και τον Ουρανό και η δεύτερη από τον Δία και την Μνημοσύνη.



Ακόμα σημαντικές θεωρούνται και οι Μούσες του όρους Ελικώνας (Ελικωνιάδες).Αυτές είναι οι Μνήμη (Μούσα της μνήμης), Μελέτη (Μούσα της μελέτης), Αοιδή (Μούσα του τραγουδιού).Η ποίηση βασίζεται πάνω σε αυτές τις Μούσες διότι για να τραγουδήσεις χρειάζεται πρώτα μνήμη και ύστερα μελέτη.



Τέλος, στους Δελφούς λατρεύονταν και άλλες τρεις Μούσες, η Νήτη, η Μέση και η Υπάτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου